Jablka, borůvky a třešně s nástupem chladnějších ročních období střídají na pultech supermarketů druhy exotického ovoce. Dříve se na ně stály fronty, dnes jsou volně dostupné a z jejich benefitů může těžit každý. Seznamte se s jednotlivými druhy a propadněte jim nejen díky jejich fantastické chuti.
Co je to exotické ovoce
Za exotické ovoce považujeme druhy ovoce běžně rostoucí v tropech nebo subtropech. Jejich domovem jsou plané stromy, keře nebo byliny a jejich síla tkví především ve vysokém obsahu vitamínů a minerálních látek. Na pulty českých supermarketů přichází s přelomem letního a podzimního období, takže se s nadsázkou dají označit za symbol chladnější části roku.
Exotické ovoce má také mnoho zdravotních benefitů – posiluje imunitní systém, podporuje trávení, zlepšuje stav pokožky a dodává tělu potřebnou energii, zejména v období, kdy máme méně čerstvých domácích plodů.
TIP: Jak zpracovat přebytky ovoce? Tipy na nejoblíbenější způsoby
Kiwi
Mezi typické exotické ovoce patří na první pohled chlupatá drobná šiška sotva do dlaně, která je po rozříznutí nápadně zelená. Kiwi neboli také čínský angrešt mívá lehce kyselou, při dozrání však příjemně sladkou chuť, i proto si ostatně našel cestu do jídelníčků dětí i dospělých. Dříve se mu říkalo broskev a na Dálném východě našlo využití jako efektivní lék zubního kazu.

Mango
O exotickém ovoci můžeme říct, že svítí všemi (velmi pestrými) barvami. A mango je toho dalším potvrzením. Říká se mu ovoce bohů a nejen, že fantasticky chutná, ale také má řadu pozitivních benefitů. Například zklidňuje prací nebo životem pocuchané nervy a chrání pokožku před sluncem, které pleť velmi zkouší. Navíc je příjemně sladké čili si ho oblíbí skutečně každý. Jen pozor – pokud není dostatečně zralé, můžeme někomu chutnat spíše jako nějaký druh zeleniny.

Avokádo
Pravděpodobně nejvíce fotogenické ovoce na světě. O avokádu se velmi často mluví v souvislosti se zdravým jídelníčkem, ale své místo by si mělo najít v jídelníčku vždycky. Nejen, že je vynikajícím zdrojem zdravých tuků, ale také podporuje trávení, udržuje zdravé srdce a díky obsahu až dvaceti minerálů a vitamínů zajišťuje, že tělo dostane to, co si po nutriční stránce denně žádá.

Papája
Název tohoto exotického ovoce zejména na tvářích dětí vykouzlí jemný úsměvný pošklebek, ale dospělí moc dobře vědí, že papája je stejně jako jiné druhy exotického ovoce velmi zdravá. Už od pradávna byla domorodci využívána na zrohovatělou kůži a bradavice, dokonce se jednalo také o velmi účinné antiseptikum.

Ananas
I když je sladký jako cukr, na rozdíl od tradičních cukrovinek má Ananas ve zdravém jídelníčku své místo. Je totiž vynikajícím zdrojem vitamínů a minerálů (konkrétně se v něm nachází velké množství vitamínu C a vitamínu B6), které společnými silami posilují imunitní systém a zabraňují oxidačnímu stresu. Navíc může působit protizánětlivě. Podívejte se zde na recepty, co všechno můžete z ananasu v kuchyni udělat.

Fíky
Stejně chutné a velmi sladké jsou fíky, které však (možná až paradoxně) pomáhají spalovat tukové zásoby pokrývající naše tělo. Důvodem této jejich superschopnosti jsou především takzvané balastní látky, díky nimž se udržuje stabilní hladina cukru v krvi. Kromě jiného obsahují důležité látky jako železo, hořčík, mangan nebo draslík, které společně napomáhají předcházet hemoroidům, problémům s kostmi nebo regulují hladinu špatného cholesterolu.

Kaki
Zejména před vánočními svátky jsou pulty českých supermarketů doslova zaplaveny drobným oranžovým druhem ovoce, kterému se také říká kaki. Znát ho můžete pod pojmy „medové jablko“, „korejské mango“ nebo „čínská švestka”, vždy se však jedná o jeden druh exotického ovoce, které je rychlým zdrojem energie i vitamínů a minerálních látek. Nemusíte ho nutně jíst čerstvé, ale můžete ho také kompotovat, zavařit nebo zamrazit.

Durian
I když nesnesitelně zapáchá (dokonce až tolik, že je v některých hotelích či letecké dopravě zakázán), je vynikajícím zdrojem potřebných složek. Durian, i napříč jeho zmiňované nevýhodě, můžeme označit za superzdravé ovoce, které nejen, že doplní vitamín C či železo a draslík, ale také zlepší sílu svalů, kvalitu kůže i sníží běžně vysoký krevní tlak.

Sapodilla
Sapodilla je exotické ovoce pocházející z tropických oblastí střední Ameriky. Má kulatý nebo oválný tvar a hnědavou, drsnou slupku. Uvnitř je sladká a lahodná dužina žlutohnědé barvy s výraznou karamelovou chutí. Sapodilla je bohatá na vitamín A, C a E, také minerály jako draslík, železo a vápník a obsahuje také vlákninu, která podporuje trávení a zdraví střev.

Liči
Liči pochází z Číny, ale je oblíbené po celém světě pro svůj výrazně sladký a šťavnatý zážitek. Toto drobné kulaté ovoce má červenou nebo růžovou slupku, která se loupe a odhaluje lesklou, bílou dužinu. Liči je bohaté na vitamíny C a B, které podporují imunitu a zdraví kůže. Obsahuje také flavonoidy a polyfenoly, které mají silné antioxidanty a protizánětlivé účinky.

Karambola
Karambola, známá také jako hvězdné ovoce, pochází z jihovýchodní Asie. Má charakteristický tvar pěticípé hvězdy, což ji činí nejen chutnou, ale i atraktivní pro dekoraci jídel. Dužina karamboly je kyselá a osvěžující s lehkým nádechem sladkosti. Toto ovoce je významným zdrojem vitamínu C a vlákniny, která podporuje trávení a zdraví srdce.

Maracuja
Maracuja, známá také jako vášnivé ovoce, pochází z Jižní Ameriky. Má kulatý nebo oválný tvar a tenkou slupku, která může být fialová nebo žlutá, v závislosti na odrůdě. Dužina maracuji je sladkokyselá a šťavnatá, plná drobných černých semen. Tohoto ovoce se cení pro svůj vysoký obsah vitamínu C, vitamínu A, železa a vápníku, které jsou prospěšné pro zdraví očí, kostí a imunitního systému.

Kokosový ořech
Kokosový ořech je velmi oblíbeným tropickým ovocem. Má tvrdou, hnědou skořápku a uvnitř je bílá dužina plná vody a bohatá na draslík, sodík a vápník. Kokosová dužina má také vysoký obsah zdravých tuků, které jsou prospěšné pro metabolismus a zdravou kůži. Kokosový ořech je často využíván v kuchyni pro přípravu nápojů, dezertů a pokrmů nebo je konzumován přímo jako osvěžující pochoutka.

Tamarind
Tamarind je exotické ovoce původem z Afriky, dnes hojně pěstované i v Indii a Thajsku. Jeho hnědé lusky skrývají lepkavou, kyselosladkou dužinu, která se používá v kuchyni jako přírodní dochucovadlo. Nejčastěji se využívá při přípravě omáček, marinád či sladkých pokrmů. Tamarind je bohatý na vitamín B, vápník, draslík a antioxidanty, které prospívají trávení a imunitě.

Pitahaya (Dračí ovoce)
Dračí ovoce neboli pitahaya je jedním z nejatraktivnějších druhů exotického ovoce, protože její růžová nebo žlutá slupka s „dračími šupinami“ zaujme každého na první pohled. Uvnitř se ukrývá bílá nebo červená dužina posetá drobnými semínky. Chuťově je jemně sladká a osvěžující. Pitahaya se perfektně hodí do ovocných salátů či smoothie. Je bohatá na vitamín C, hořčík a vlákninu, takže podporuje trávení a posiluje imunitu.

Kvajáva (Guava)
Kvajáva, známá také jako guava, pochází ze Střední Ameriky. Její dužina může být bílá, růžová nebo červená a voní typicky po tropickém ovoci. Chuť je sladkokyselá a velmi osvěžující, proto se nejvíce hodí do omáček k masu, do ovocných a zeleninových salátů nebo do marmelád. Guava patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem vitamínu C, protože ho má dokonce více než pomeranč! Pomáhá tak posilovat imunitu, zlepšuje trávení a podporuje zdraví pleti.

Cherimoya (Čerimoja)
Cherimoya je sladké a krémové ovoce, které se často přirovnává k kombinaci banánu, ananasu a jahod. Pochází z Jižní Ameriky a její zelená šupinatá slupka skrývá měkkou, voňavou dužinu. Obsahuje vitamíny B a C, vápník a draslík, které prospívají nervové soustavě i srdci. Cherimoyu si nejlépe vychutnáte v ovocných salátech, ve smoothie nebo v dezertech.

Jackfruit (Žakie)
Jackfruit je největší plod rostoucí na stromě, může vážit i více než 30 kilogramů! Uvnitř se skrývá žlutá, vláknitá dužina s nasládlou chutí připomínající směs banánu a ananasu. V Asii se používá i jako náhrada masa, protože po tepelné úpravě má podobnou strukturu jako trhané vepřové. Jackfruit je možné zařadit také do salátů, džemů nebo likérů. Je bohatý na vlákninu, draslík a antioxidanty.

Kumquat
Kumquat je drobné citrusové ovoce, které se na rozdíl od jiných citrusů jí i se slupkou. Ta je sladká, zatímco dužina uvnitř bývá kyselá – dohromady tvoří zajímavý kontrast. Kumquat je bohatý na vitamín C, vlákninu a flavonoidy. Hodí se do marmelád, dezertů nebo jako ozdoba koktejlů. Ovoce také můžeme přidat do bílého jogurtu nebo do různých kaší.

Mineola
Mineola je kříženec mandarinky a grapefruitu, známý svou sytě oranžovou barvou a šťavnatou chutí. Její chuť je výrazně sladká s jemným nádechem hořkosti. Díky vysokému obsahu vitamínu C, draslíku a kyseliny listové prospívá imunitnímu systému i krevnímu oběhu. V kuchyni se často používá k výrobě džusů, smoothie nebo ovocných salátů.

Salak
Salak neboli „hadí ovoce“ dostal svůj název podle hnědé šupinaté slupky. Pochází z Indonésie a po oloupání překvapí křupavou, sladkokyselou dužinou. Chuť bývá přirovnávána ke kombinaci jablek a banánů. Ovoce je bohaté na vlákninu, vitamín C a betakaroten, díky čemuž podporuje zrak i imunitu. Salak můžeme konzumovat čerstvý, avšak je nutné odstranit tmavohnědá semena, která nejsou jedlá. Ovoce můžeme přidat do marmelád, sladkých nápojů nebo do dezertů či pudinků.

Granadilla
Mučenka neboli Granadilla je příbuzná maracuji, ale má o něco sladší chuť a hladkou oranžovou slupku. Uvnitř se nachází želatinová dužina plná černých semínek, která se nejlépe konzumuje lžičkou. Je výborným zdrojem vitamínu C, fosforu a železa. Granadilla je velmi univerzální ovoce, které se hodí do různých pokrmů. Skvěle se hodí do ovocných salátů, dezertů nebo smoothie.

Kiwano
Kiwano také nazývaná africká rohatá okurka je na pohled nepřehlédnutelné ovoce, které má oranžovou slupku pokrytou drobnými ostny a uvnitř zelenou, želatinovou dužinu s drobnými semínky. Chuť je jemně nasládlá, s tóny banánu, okurky a limetky. Kiwano se hodí do ovocných salátů, smoothie nebo také do marmelád či jogurtů. Ovoce obsahuje vitamín C, hořčík a antioxidanty, které prospívají pleti a podporují regeneraci organismu.

Rambutan
Rambutan pochází z jihovýchodní Asie a na první pohled připomíná malý červený plod s měkkými „vlásky“. Po oloupání se odhalí průsvitná, sladká dužina s jemnou vůní. Chuťově se podobá liči, ale je o něco jemnější. Rambutan obsahuje vitamíny B a C, železo a vápník, které pomáhají posilovat imunitu a snižovat únavu. Toto ovoce nejlépe chutná čerstvé, avšak je vhodné jej přidat do ovocných salátů, smoothie nebo do masových pokrmů.

