Nejoblíbenější způsoby, jak zpracovat přebytek ovoce

Máte bohatou úrodu nebo jste jen nestihli zpracovat nakoupené ovoce? Nebojte se, nic se vyhazovat nemusí. Máme pro vás jednoduché tipy, jak ovoce zpracovat. 

1. Mrazák jako nejjednodušší záchrana 

Nejrychlejší a nejšetrnější způsob konzervování ovoce je mražení. Do mrazáku pak sáhnete kdykoli, když budete chtít ovocem doplnit třeba snídaňové kaše. Stejně tak si mražené ovoce můžete přidat do smoothie. Pokud máte doma smoothie mixér, stačí do něj dát kousky ovoce s troškou vody a rozmixovat dohladka. Jednoduché a osvěžující.Mrazte vždy suché okapané ovoce, aby šlo i po zamražení snadno oddělit. Ideálně mrazte vždy menší objemy najednou, například po jednotlivých porcích (v případě, že víte, že ovoce přijde na koláč nebo do nákypu.) 

2. Zavařte si džem podle svých chutí

Domácí povidla a džemy bez éček a s hromadou ovoce nic nepřekoná. Vždy k přípravě používejte jen zdravé kousky ovoce, plíseň nebo hniloba by vám zkazila celou várku. Nejlepší je přezrálé ovoce, které je chuťově nejvýraznější. To dejte do rendlíku s cukrem a trochou pektinu a uvařte džem podle svých chutí už za pár minut. Pak ho ještě horký přelijte do čistých zavařovacích sklenic, dobře uzavřete a nechte chladnou dnem vzhůru.

zavařeniny

Množství přidaného pektinu se odvíjí od druhu ovoce. Například ostružiny, jablka a rybíz ho obsahují dost už samy o sobě, není tedy potřeba ho přidávat moc.TIP: Pokud máte rádi hladký džem, uvařené ovoce dobře rozmixujte. Ovoce s pecičkami, jako jsou ostružiny, maliny a rybíz, pak ještě propasírujte přes síto.

3. Připravte si mlsání na cesty v podobě ovocné kůže

Už jste slyšeli pojem ovocná kůže? Na první pohled to lákavě nepůsobí, ale opak je pravdou. Jedná se totiž o sušené ovocné pyré. Na jeho přípravu se hodí jakékoli letní ovoce. Stačí ho pouze dohladka rozmixovat a případně vylepšit špetkou skořice, vanilky a třeba i pepře. Hotovou směs rozetřete na plech vyložený pečicím papírem. Vrstva by měla být vysoká 3–4 mm.

Plech vložte do trouby předehřáté na 40 až 45 °C (vyšší teplota by vám zničila cenné vitamíny) a sušte přibližně 10 hodin. Pokud by to nestačilo, přidejte ještě pár hodin k dobru.A co se sušenou hmotou? Tu nakrájejte na plátky, a pak uskladněte ve vzduchotěsné nádobě. Plátky ale skvěle vypadají i srolované a převázané přírodním provázkem. Tak si je můžete vzít třeba na svačinu s sebou.

4. Pečený čaj pro zimní večery  

Zavařovat nemusíte jen džemy. Najděte malé skleničky a připravte si do nich pečený čaj, který pak nejlépe chutná v sychravých dnech. Ovoce nakrájejte na menší kostičky, smíchejte s cukrem, přidejte oloupaný citron a nebojte se dochutit směs i kořením nebo rumem.

Směs se peče v troubě na 200 °C přibližně 30 minut. Během této doby ji několikrát promíchejte. Hotový čaj nalijte do čistých sklenek a po uzavření nechte zchladnout dnem vzhůru.

pečený čaj

5. Připravte si sušené ovoce

Pokud rádi mlsáte, ale dáváte přednost zdravým dobrotám, určitě si nějaké přebytky i usušte, abyste je mohli uzobávat v průběhu roku. Sušené ovoce je zdravá svačina plná vlákniny, a pokud nebudete sušit na vyšší teplotu než 45 °C, nepřijdete ani o vitamíny.

Na sušení v sušičce jsou vhodné zralé kousky ovoce, které jsou nejsladší. Vždy pro sušení vybírejte jen ovoce bez známky hniloby nebo plísně. Pouze odkrojení špatných částí v tomto případě nestačí.

A jak ovoce sušit? Jablka, hrušky nebo jahody se nejlépe suší nakrájené na tenké plátky. Meruňky a švestky pak rozpůlené a vypeckované. Sušit ale můžete i další druhy, jako jsou třešně, angrešt nebo třeba borůvky.Nejjednodušší je samozřejmě sušení ovoce v sušičce, ale pokud ji nemáte, poslouží stejně dobře i elektrická trouba. Počítejte ale s tím, že některé druhy se suší klidně i 24 hodin nebo déle. Po usušení ovoce skladujte v uzavřených dózách, které ho ochrání před vlhkostí i moly.