Avokádo v gastronomii – Jak s ním pracovat? Přinášíme tipy na pokrmy

Avokádo je často označováno jako superpotravina. Vyznačuje se jemnou, ořechovou chutí a hodí se do různých pokrmů, salátů i pomazánek. Ačkoliv jde o ovoce, častěji se využívá jako zelenina.

Avokádo má oválný, hruškovitý tvar, lesklou, silnou a hladkou slupku zelené barvy. Plody jsou velké až 20 cm a mohou mít i 1 kg. Uvnitř plodu je velké jádro. Dužina má krémovou, světle zelenou až nažloutlou barvu, s konzistencí podobnou máslu. Zralé avokádo je na omak měkké, ale není kašovité. Nezralé avokádo má tvrdou dužinu bez chuti.

Jak poznat zralé avokádo

Avokádo ohmatejte a zkontrolujte jeho měkkost a pružnost. Jestliže je tvrdé, je nedozrálé. Pokud je kašovitě měkké, je už přezrálé a téměř zkažené. Správně zralé avokádo je lehce měkké a pružné. Avokádo se vozí většinou z Jižní Ameriky a Peru. Nezralé plody odrůdy Hass se v Holandsku nechávají dozrávat při určité teplotě a zráním tmavnou. Ostatní odrůdy ale netmavnou a zelené avokádo proto nemusí být nezralé. Ze Španělska se vozí kulatá odrůda Bacon, podlouhlé odrůdy Fuerte či Pinkerton a z Izraele i Etinger. Na jídelníčku se objevuje avokádo stále častěji, stejně jako třeba papája.

Proč jíst avokádo

Obsahuje proteiny, vitamíny A, B1, B2, B6, C a E, minerály, jako železo, měď, vápník, fosfor a draslík, omega-3 mastné kyseliny, lecitin a beta-sitosterol snižující hladinu cholesterolu a zlepšující paměť. Monosacharid manóza je formou sacharidu, který je okamžitě mozkem využíván jako zdroj energie a přispívá k psychické pohodě. V avokádu je 30 % tuků v podobě prospěšných nenasycených mastných kyselin. Doporučuje se při potížích s kardiovaskulárním a nervovým systémem, srdečních chorobách a problémech s kůží či vlasy. Díky karotenům působí jako antioxidant a regeneruje buňky. Avokádo pokryje 1/3 DDD kyseliny listové, má jen 160 kalorií a stejně vlákniny jako krajíc celozrnného chleba.

avokádo

Avokádo v kuchyni

Plod se podélně rozkrojí nožem a pecka vyjme. Dužina se vydlabe lžičkou, co nejdříve zakape citronovou šťávou, jinak šedne a hořkne. Hodí se na dresinky, pomazánky, pasty, saláty, hlavní jídla, zákusky i pečení chleba. Dužina se konzumuje pokapaná citronem s dalším ovocem nebo salátem. Avokádo se dá použít i jako náhrada másla na toustu. Světle zelená salsa z avokáda, rajčat a bylinek známá z mexické kuchyně, obsahuje chilli papričky, cibuli a čerstvý koriandr, jenž dodají šmrnc jemné máslové konzistenci avokáda. Avokádo se v pokrmech skladuje na spodu lednice maximálně 4 dny.

Často připravované pokrmy

Guacamole představuje rozmačkaná dužina zralého plodu, drobně krájená cibulka a rajčata, sůl, pepř a zakysaná smetana. Delikátní majonéza z avokáda, žloutků, hořčice, pepře, chilli papriček, octa, citronové šťávy, olivového a arašídového oleje oživí každý pokrm. Oblíbený je i dip připravený z avokáda, žervé, rajčat, cibulky a citronové šťávy. Oceníte i jemnou avokádovou omeletu se slaninou, cibulkou a kysanou smetanou. Známý je i ABC sendvič – tedy trio avocado, bacon, crab, tedy sendvič s avokádem, slaninou a krabím masem. Často se na menu objeví i studená krémová polévka z avokáda nebo salát s avokádem, různými druhy masa, krevetami, vejci, houbami či artyčoky.

pomazánka z avokáda

Nákup a skladování avokáda

Teplota skladování nesmí klesnout pod 10 °C, jinak začne plod zevnitř černat. Nedozrálé plody při pokojové teplotě sice dozrají, ale nemají již tak dobrou chuť. Zralý plod jen lehce měkký. Každý provozovatel jakéhokoliv gastronomického provozu ví, jak důležitý je spolehlivý dodavatel ovoce. Pro přípravu pokrmů z avokáda pro hosty je nutné si objednat kvalitní plody u specializovaného dovozce pro zásobování ovocem a zeleninou. U nás si můžete objednat kvalitní plody avokáda, které vám doručíme čerstvé až k vám do kuchyně. Zásobování ovocem a zeleninou je oblíbené zejména u restaurací a dalších gastro zařízeních. Lze jej využít třeba i u firem, které v současné době podporují své zaměstnance zdravou stravou. Jedná se o tzv. ovoce do práce. Objednat si lze třeba i bylinky, houby, krájenou zeleninu i ovoce nebo čerstvé šťávy.