Mango v kuchyni – Proč je skvělé a tipy na jednoduché recepty

Exotické ovoce s názvem mango vás oslní jedinečnou chutí a vůní. Má navíc pozitivní dopad na naše zdraví, vysokou výživovou hodnotu a dá se připravovat na mnoho způsobů. Podívejte se, co všechno se z něj dá připravit. 

Toto tropické ovoce je plodem mangovníku. Existuje více než 1 000 odrůd manga a jeho zbarvení má pestrou škálu barev od zelené, přes žlutou až po červenou barvu. Dužina manga má sytě žlutou barvu a uvnitř se skrývá dřevnatá pecka, která se dost těžce odděluje od dužiny. Nejvíce se mango pěstuje v jižní a jihovýchodní Asii, především v Indii, a proto je součástí asijské kuchyně. Pro svou lahodnou chuť je oblíbenější, než je třeba avokádo, ale i to v sobě ukrývá obrovský potenciál. 

Mango je plné vitamínů

Mango obsahuje velké množství vitamínů. Kromě vitaminu D a K, které si sice tělo dokáže zčásti vytvořit samo, ale určitě to nestačí, obsahuje i všechny druhy dalších nepostradatelných vitamínů, jako je vitamin A, B, C a E. Díky tomu konzumace manga podporuje mimo jiné kvalitní spánek, zdraví našich vlasů, nehtů i pokožky a zlepšuje metabolismus bílkovin a cukrů. Obsahuje i mnoho minerálů. Měď nás chrání při opalování, mangan podporuje tvorbu pigmentu v naší pokožce a přispívá ke správné funkci štítné žlázy. Hořčík podporuje funkci srdečního svalu a příznivě působí také proti svalovým křečím. Zinek nám pomáhá zpevňovat vazivové tkáně a draslík je prospěšný při hubnutí, protože vylučuje z těla tuky. 

Mango v kuchyni

Zralé mango je měkké na dotek. Při rozkrojení z něj nesmí vytékat šťáva, jinak už je přezrálé. Pokud si nejste jistí, že si jej v obchodě vyberete ve správném stádiu zralosti, vsaďte na naše zásobování ovocem. Připravujte jej chlazené, ihned po vyndání z ledničky. Při pokojové teplotě se specificky mění jeho chuť připomínající pryskyřici. Mango je třeba oloupat a vyjmout pecku. Skvěle se hodí do ovocných salátů, ale i do vařených, grilovaných, zapékaných a smažených pokrmů. Vyrábí se z něj i výborná zmrzlina nebo koktejly. Vynikající je i na čatní nebo zavařování.

Recepty z manga

Jeho sladkost dodá jedinečnou chuť pikantním pokrmům. Vynikající je třeba asijské kuřecí kari s mangem, nebo thajský mangový salát s krevetami či s hovězím masem. V Japonsku se z něj vyrábí úžasné mangové nigiri sushi. Výborný je i v mnoha různých dezertech. Jedinečnou chuť mají třeba mangové taštičky s čokoládovou zmrzlinou, mangové koláče, cheesecake nebo domácí mangová zmrzlina. 

Lahodné nápoje

Mango má jedinečnou chuť i v mnoha různých nápojích. Mangový koktejl je lahodný, lehce stravitelný a nabitý spoustou minerálů a vitamínů. Čerstvé šťávy obsahují navíc největší množství prospěšných látek pro naše tělo a nejsou nijak porušeny vařením nebo jinou tepelnou přípravou. Pokud jím chcete obohatit svůj jídelníček, podívejte se, jak jej servírovat a jíst ovoce podle etikety