Ředkvičková sezóna: Jak toho využít v kuchyni?

Blíží se čas první sklizně tuzemské zeleniny. A sezóna začína ředkvičkami.

Proč jíst ředkvičky?

Ředkvičky mají blahodárný vliv na naše zdraví, byly u nich nalezeny látky s protirakovinnou aktivitou, ochraňují nás před bakteriemi a plísněmi.

Zdánlivě nenápadné ředkvičky totiž obsahují velké množství užitečných látek. Z vitamínů je to vitamín E, D, C, pyridoxin (B6), thiamin (B1), riboflavin(B3), niacin, ale také beta karoten neboli pro-vitamin A. Z minerálních prvků obsahuje sodík, mangan, železo, měď, fosfor, hořčík, vápník, síru a draslík. Dále obsahuje lipidy, proteiny, sacharidy a také – což je důležité – vlákninu.

ředkvičky

Ředkvičky v kuchyni

Čerstvě nakrájené ředkvičky na chlebu s máslem jsou nejen rychlou, ale i zdravou přesnídávkou pro děti i dospělé. Skvěle chutnají i v zeleninových salátech nebo jako příloha k jídlu. I když jsou ředkvičky nejzdravější čerstvé, dají se lehce tepelně upravovat.

Níže jsem pro vás sepsali rychlé recepty na letní saláty s ředkvičkami. V tomto článku naleznete i další tipy, jak připravit zeleninu.

1) Ředkvičkový salát s kuřecími prsy

Nejdříve se pusťte do očištění kuřecích prsou. Poté prsa opékejte cca 5 minut na lžíci olivového oleje a to z obou stran. Polníček společně s baby špenátem dejte do misky. Přidejte natrhané listy salátu a na plátky nakrájené ředkvičky. Osmažená kuřecí prsa natrhejte vidličkou nebo nakrájejte na kousky a přidejte k salátu. Na zálivku vyšlehejte olej s citronovou šťávou, hořčicí, solí a pepřem. Hotový salát zalijte zálivkou, posypte strouhanými mandlemi a podávejte.

2) Bramborový salát s ředkvičkami

Brambory oloupejte, pořádně omyjte, nakrajte a uvařte v lehce osolené vodě. Brambory si nechte vychladnout a pusťte se do přípravy ředkviček. Ty očistěte, omyjte a nakrajte na kolečka. Vychladlé uvařené brambory smíchejte s pokrájenými ředkvičkami a majonézou. Ochutnejte a případně přidejte špetku soli. Ozdobte pokrájenou zelenou cibulkou a můžete podávat.

3) Jednoduchý hlávkový salát s ředkvičkami

Čerstvý salát operte a velké listy nakrájejte na menší kousky. Ředkvičky omyjte a nakrajte na kolečka. Ve vodě rozpustíte cukr, přidáte citrónovou šťávu a promícháte. Salát v míse smíchaný s ředkvičkami pokapejte olejem, zalijte zálivkou a promíchejte. Množství cukru a citrónové šťávy si samozřejmě můžete upravit podle své chuti.