Papája a její využití v kuchyni. Víte, jak ji konzumovat?

Při použití čerstvého exotického ovoce bude váš jídelníček mnohem chutnější, kvalitnější a rozmanitější. Můžete si připravovat čerstvé ovocné saláty, nebo vařit pokrmy z čerstvých surovin. K tomu potřebujete kvalitní a čerstvé exotické ovoce jako je třeba papája.

Lahodná a jemně lososově zbarvená dužnina tohoto ovoce jednoznačně stojí za ochutnání. Papáji se na Kubě říká fruta bomba, v Thajsku malakau a v Číně mugua. Mléčně bílá tekutina vytékající ze zářezu do stonku se používá při výrobě kosmetiky a žvýkaček. Pokud chcete papáju konzumovat čerstvou, kdy má nevíce vitamínů a minerálů, měla by být dostatečně zralá. V toto stádiu je nažloutlá, na pohmat trochu měkčí a mnohem lahodnější. Pokud ovoce potřebuje dozrát, nechte jej v košíku s ovocem, ideálně dohromady s jablky, kdy se její zrání urychlí.

Jak konzumovat papáju

Zralou papáju stačí rozkrojit na poloviny a oloupat škrabkou nebo nožem. Pak lžičkou vyškrábejte semínka společně s rozměklou částí kolem nich. Ta totiž nejdříve kazí. Oloupanou papáju nakrájejte a použijte třeba do ovocného salátu. Vynikající je i do salátů s masem, ať už s drůbežím, krevetami nebo třeba humrem. Vynikající je i její kombinace s müssli, třeba na snídani. Výborné je ale i jen tak, samostatně. Papáju lze přirovnat k melounu ve tvaru hrušky.

Papája vhodná k tenderizování

Velmi zajímavé je, že se dá papája použít k tenderizování, tedy rozrušení masa. To používali dokonce už indiáni. Maso balili do listů papáji a to pak bylo výrazně křehčí. To se děje díky obsahu papainu, tedy enzymu, který je obsažený v celé rostlině a velmi dobře štěpí proteiny. Pokud dužninu papáji přidáte do marinády na maso, bude mnohem křehčí. Nejvíce to funguje u masa chobotnice. Papain plod papáji chrání i před hmyzem, takže bývá nepoškozený.

Papája

Papája v kuchyni

Toto exotické ovoce lze použít i jako zeleninu. Zelená a nedozrálá papája najde velmi dobré využití v polévkách a rybích omáčkách v asijské kuchyni. Vynikající je do koláčů nebo v nádivek a zapékaných pokrmů. Z papáji lze připravovat džemy, šťávy a lahodné sorbety. S papájou pracujeme jako s cuketou nebo patizonem. Dužninu krájíme na plátky, kostky nebo ji nastrouháme.

Zdraví prospěšná papája

Papája obsahuje mnoho důležitých a zdraví prospěšných látek, jako provitamín A, který chrání sliznice a ostří zrak. Dále je to vitamín B5, C a kyselina pantotenová. Enzym papain napomáhá štěpení bílkovin v našem organismu na aminokyseliny a usnadňuje nám trávení. Pro zlepšení trávení a zdravotního stavu stačí jeden kus exotického ovoce týdně. Papája je většinou k dostání jen ve specializovaných obchodech a velkoobchodních dodavatelů exotického ovoce. Papáju i další exotické druhy ovoce a zeleniny, můžete dostávat jednorázově i pravidelně od společnosti Gastrofresh.