Kaki: Jak chutná, jaké má účinky a jak ho jíst?

S exotickými ovoci se aktuálně roztrhl pytel, což znamená jediné – Vánoce se blíží! Právě tyto nevšední druhy zdravých potravin se na pulty supermarketů dostávají s příchodem nejkouzelnějších svátků a narazíme mezi nimi i na báječné kaki. Mimochodem, věděli jste, že se právě o tomto ovoci říká, že je pokrmem bohů? Jak ho jíst, jak chutná a jaké má účinky?

Vypadá to jako rajče, ale není to rajče

Mnoho lidí při prvním setkání s tímto exotickým ovocem říkají, že se jedná o zvláštní druh rajčete. Nelze mít toto označení za zlé, protože kaki skutečně jako takové rajče vypadá. Oranžové plody však po vložení do úst chutnají spíše jako broskev. A to na zvláštnosti tohoto exotického ovoce jenom přidává. 

Kromě toho, že je velmi zvláštní, milovníci ho označují také za velmi vzácné. Sezona kaki je totiž velmi krátká, tvrdá zhruba od konce září do konce února. Vrcholí během zmiňovaných vánočních svátků, ale poté je dostupné ve specializovaných prodejnách. 

V každém případě se kaki už od pradávna považuje za pokrm bohů. Je svěží, je chutné, je zdravé. Důvodem zdravotních benefitů a také důvodem, proč kaki vlastně jíst je skvělé složení, obsahující především vysoký podíl komplexních sacharidů a také 60 % vody. Kromě toho se v něm ukrývá i vysoký podíl vitamínu C a samozřejmě slet minerálních látek, mezi něž patří vápník, draslík, mangan nebo železo. 

Jak kaki jíst a jak chutná

Stejně jako jiné druhy ovoce, i u kaki platí, že musí být dostatečně měkké a zralé. Při výběru proto hledejte takové, které nebude mít žádné viditelné otlaky nebo zelená místa. Zralé ovoce můžete poznat také podle barvy, kdy kaki bývá oranžové, případně až načervenalé. Pokud si domů přinesete ovoce, které barevně neodpovídá, můžete ho nechat dozrát. 

Před konzumací ovoce oloupejte, případně plod rozkrojte napůl a dužinu vydlabejte. Pokud budete jíst i slupku, není jedovatá, ale spíše vám může přivodit bolesti břicha, jelikož je hůře stravitelná. 

Co se týče chuti, není příliš sladká, lze ji přirovnat broskvi nebo nektarince. Záleží však na tom, v jaké fázi zrání budete ovoce konzumovat. Můžete ho jíst samozřejmě čerstvé, ale také si lze z přebytku tohoto ovoce udělat džem, pyré nebo kompot, díky čemuž budete z benefitů zdravého exotického ovoce čerpat po celý rok, nejen v hlavní sezoně, která trvá poměrně krátce.

Kaki a zdraví

Jak již bylo zmíněno, tento typ exotického ovoce ve svém nitru obsahuje celou spoustu vynikajících látek, které prospívají zdraví. Zmíněno bylo množství vitamínu C, který díky tomu zajišťuje, že se z imunitního systému člověka stane neprůstřelné rytířské brnění. Kromě toho se podpoří přirozená produkce kolagenu a zajistí se nejen bezchybná a pružná pokožka, ale také dobře fungující klouby. 

Skvělé složení ovoce jménem kaki však slibuje mnohem více zdravotních benefitů. Rozhodně neposiluje jen imunitu, to je vůbec první bod na seznamu pozitiv. Kromě toho také:

  • Reguluje hladinu vysokého cholesterolu v krvi. 
  • Ulevuje od zácpy nebo jiných střevních problémů. 
  • Napomáhá člověka dostat „do klidu”, pokud ho tíží stres.
  • Podporuje věčně mladý vzhled právě díky podpoře produkce kolagenu. 
  • Zabraňuje časté únavě. 
  • Podporuje obranyschopnost člověka a jeho imunitní systém. 

Díky vysokému obsahu aminokyselin navíc podporuje vyhánění škodlivých radikálů z těla. Tím se předchází řadě nemocem nebo zánětům. 

Pro sportovce nebo těhotné ženy

Exotické ovoce ocení také sportovci nebo těhotné ženy, kterým dokáže přinést potřebné vitamíny a minerály. Zatímco sportovci ocení, že bude kaki napomáhat předcházet svalovým křečím, těhotné ženy budou rády za podporu zdravého a správného vývoje plodu.