Karambola: Jak chutná a jak toto ovoce jíst?

Jablka, banány a mandarinky vás už omrzely? Vyzkoušejte něco trochu jiného – exotické ovoce, kterému se také říká – hvězdné. A ne jen tak náhodou! Z důvodu jeho vlastního tvaru. Řeč je konkrétně o karambole – nápadné žluté plodině, kterou u nás seženete už poměrně snadno.

Co je to karambola

Pokud jste se s tímto exotickým ovocem dosud nesetkali, jednoznačně vás zaujme především pro své nápadně žluté zbarvení i svůj tvar. Podobá se totiž hvězdě, což je jeden z důvodů, proč se hojně využívá jako ozdoba některých míchaných drinků. Běžně roste na stromech v jihovýchodní Asii, případně také v jiných tropických oblastech (například v Karibiku nebo ve státech Latinské Ameriky). 

A právě zde se s ní také hojně setkáte i v gastronomii. Karambola totiž chutná naprosto fantasticky a v místech, kde se běžně pěstuje, její chuť zdejší obyvatelé umí jednoznačně ocenit. Navíc ji oceňují i lékaři v těchto zemích, jelikož je doslova nadupaná vitamíny a minerály. A to je ostatně jeden z důvodu, proč byste ji měli ochutnat také hned, jak na ni v supermarketech nebo hypermarketech narazíte.

 

Sladké ovoce s nízkým obsahem kalorií

Po stránce složení můžeme karambolu přirovnat k řadě jinému exotickému ovoci. Například k ananasu. I ten je totiž sladký, ale po stránce kalorií není nijak nutričně „zabíjející”. Karambola to má podobně. Svou chutí vás dostane (a zažene také chuť na sladké), přesto vám příliš nesníží váš vypočítaný kalorický příjem. Na 100 gramů totiž v sobě ukrývá pouze 30 kalorií, což je fantastické zjištění. 

Když bychom karambolu po stránce složení zkoumali trochu více, zjistili bychom, že obsahuje celou spoustu vitamínů, konkrétně vitamín A, B nebo C, jenž z naší imunity tvoří pevné, takřka neprůstřelné rytířské brnění, které nepustí žádný vir ani bakterii, jež na nás na každém rohu ulice číhají. 

Navíc je to skvělý zdroj antioxidantů, které efektivně bojují proti volným radikálům v našem těle, jež by bez jejich zničení způsobily mnoho škod. 

Karambola a její účinky

Pojďme se však pozastavit nad konkrétními zdravotními benefity exotického ovoce jménem karambola. Předně musíme vyzdvihnout podporu štíhlé linie. Jak již bylo zmíněno, ovoce má velmi málo kalorií, což je příznivé pro každého, kdo touží po štíhlém pasu, jaký má vosa. Navíc podporuje naše trávení. A díky tomu, že dodává pocit sytosti, se nemáme tendenci přejídat. 

Už bylo také zmíněno, že v jejím nitru najdeme hojné množství vitamínu C. S klidným svědomím tedy můžeme konstatovat, že karambola je také vynikajícím podporovatelem a posilovačem imunity. A navíc díky obsahu vitamínu C podporuje přirozenou tvorbu kolagenu, který stojí za pružností a vysokou elasticitou naší pokožky. 

V neposlední řadě karambola díky svým výjimečnému složení také reguluje krevní tlak, snižuje hladinu špatného cholesterolu v krvi, detoxikuje tělo a ulevuje od vlhkého kašle, který nás může potrápit nejen během chladných zimních měsíců. 

Jak jíst karambolu

Při pohledu na karambolu se však řada lidí ptá, jak se vůbec toto exotické ovoce jí. Není to však žádná věda. Stačí, když budete jíst karambolu pouze se žlutou slupkou. Přesně tak totiž zralé ovoce vypadá. Nemusíte však slupku loupat, jak jste zvyklí u jiného ovoce (zejména toho exotického), stačí ji jen pořádně opláchnout a poté jen nakrájet například na plátky. 

Pokud vám karambola nebude chutnat v její ryzí podobě, můžete odřezat okraje a semena nacházející se uvnitř vydloubat

Kdy karambolu nejíst

I když se jedná o velmi zdravé exotické ovoce, přece jenom jsou lidé, kteří by se mu měli vyhýbat. Mluvíme hlavně o jednotlivcích s nemocnými ledvinami, pro které není toto ovoce vhodné. Karambola totiž obsahuje takzvaný neurotoxin, který nemocné ledviny nedokážou vyloučit z těla.