Exotické ovoce: Seznam všech druhů

Jablka, borůvky a třešně s nástupem chladnějších ročních období střídají na pultech supermarketů druhy exotického ovoce. Dříve se na ně stály fronty, dnes jsou volně dostupné a z jejich benefitů může těžit každý. Seznamte se s jednotlivými druhy a propadněte jim nejen díky jejich fantastické chuti. 

Co je to exotické ovoce

Za exotické ovoce považujeme druhy ovoce běžně rostoucí v tropech nebo subtropech. Jejich domovem jsou plané stromy, keře nebo byliny a jejich síla tkví především ve vysokém obsahu vitamínů a minerálních látek. Na pulty českých supermarketů přichází s přelomem letního a podzimního období čili jsou, s nadsázkou řečeno, symbolem chladnější části roku. 

Kiwi 

Mezi typické exotické ovoce patří na první pohled chlupatá drobná šiška sotva do dlaně, která je po rozříznutí nápadně zelená. Kiwi neboli také čínský angrešt mívá lehce kyselou, při dozrání však příjemně sladkou chuť, i proto si ostatně našel cestu do jídelníčků dětí i dospělých. Dříve se mu říkalo broskev a na Dálném východě našlo využití jako efektivní lék zubního kazu. 

Kiwi

Mango

O exotickém ovoci můžeme říct, že svítí všemi (velmi pestrými) barvami. A mango je toho dalším potvrzením. Říká se mu ovoce bohů a nejen, že fantasticky chutná, ale také má řadu pozitivních benefitů. Například zklidňuje prací nebo životem pocuchané nervy a chrání pokožku před sluncem, které pleť velmi zkouší. Navíc je příjemně sladké čili si ho oblíbí skutečně každý. Jen pozor – pokud není dostatečně zralé, můžeme někomu chutnat spíše jako nějaký druh zeleniny.

Mango v kuchyni - Proč je skvělé a tipy na jednoduché recepty

Avokádo

Pravděpodobně nejvíce fotogenické ovoce na světě. O avokádu se velmi často mluví v souvislosti se zdravým jídelníčkem, ale své místo by si mělo najít v jídelníčku vždycky. Nejen, že je vynikajícím zdrojem zdravých tuků, ale také podporuje trávení, udržuje zdravé srdce a díky obsahu až dvaceti minerálů a vitamínů zajišťuje, že tělo dostane to, co si po nutriční stránce denně žádá. 

avokádo v kuchyni

Papája

Název tohoto exotického ovoce zejména na tvářích dětí vykouzlí jemný úsměvný pošklebek, ale dospělí moc dobře vědí, že papája je stejně jako jiné druhy exotického ovoce velmi zdravá. Už od pradávna byla domorodci využívána na zrohovatělou kůži a bradavice, dokonce se jednalo také o velmi účinné antiseptikum. 

Ananas

I když je sladký jako cukr, na rozdíl od tradičních cukrovinek má Ananas ve zdravém jídelníčku své místo. Je totiž vynikajícím zdrojem vitamínů a minerálů (konkrétně se v něm nachází velké množství vitamínu C a vitamínu B6), které společnými silami posilují imunitní systém a zabraňují oxidačnímu stresu. Navíc může působit protizánětlivě. Podívejte se zde na recepty, co všechno můžete z ananasu v kuchyni udělat.

jak jíst ananas

Fíky

Stejně chutné a velmi sladké jsou fíky, které však (možná až paradoxně) pomáhají spalovat tukové zásoby pokrývající naše tělo. Důvodem této jejich superschopnosti jsou především takzvané balastní látky, díky nimž se udržuje stabilní hladina cukru v krvi. Kromě jiného obsahují důležité látky jako železo, hořčík, mangan nebo draslík, které společně napomáhají předcházet hemoroidům, problémům s kostmi nebo regulují hladinu špatného cholesterolu.

fíky

Kaki

Zejména před vánočními svátky jsou pulty českých supermarketů doslova zaplaveny drobným oranžovým druhem ovoce, kterému se také říká kaki. Znát ho můžete pod pojmy „medové jablko“, „korejské mango“ nebo „čínská švestka”, vždy se však jedná o jeden druh exotického ovoce, které je rychlým zdrojem energie i vitamínů a minerálních látek. Nemusíte ho nutně jíst čerstvé, ale můžete ho také kompotovat, zavařit nebo zamrazit.

Durian

I když nesnesitelně zapáchá (dokonce až tolik, že je v některých hotelích či letecké dopravě zakázán), je vynikajícím zdrojem potřebných složek. Durian, i napříč jeho zmiňované nevýhodě, můžeme označit za superzdravé ovoce, které nejen, že doplní vitamín C či železo a draslík, ale také zlepší sílu svalů, kvalitu kůže i sníží běžně vysoký krevní tlak.

Sapodilla

Sapodilla je exotické ovoce pocházející z tropických oblastí střední Ameriky. Má kulatý nebo oválný tvar a hnědavou, drsnou slupku. Uvnitř je sladká a lahodná dužina žlutohnědé barvy s výraznou karamelovou chutí. Sapodilla je bohatá na vitamín A, C a E, také minerály jako draslík, železo a vápník a obsahuje také vlákninu, která podporuje trávení a zdraví střev.

Liči

Liči pochází z Číny, ale je oblíbené po celém světě pro svůj výrazně sladký a šťavnatý zážitek. Toto drobné kulaté ovoce má červenou nebo růžovou slupku, která se loupe a odhaluje lesklou, bílou dužinu. Liči je bohaté na vitamíny C a B, které podporují imunitu a zdraví kůže. Obsahuje také flavonoidy a polyfenoly, které mají silné antioxidanty a protizánětlivé účinky.

Karambola

Karambola, známá také jako hvězdné ovoce, pochází z jihovýchodní Asie. Má charakteristický tvar pěticípé hvězdy, což ji činí nejen chutnou, ale i atraktivní pro dekoraci jídel. Dužina karamboly je kyselá a osvěžující s lehkým nádechem sladkosti. Toto ovoce je významným zdrojem vitamínu C a vlákniny, která podporuje trávení a zdraví srdce.

Maracuja

Maracuja, známá také jako vášnivé ovoce, pochází z Jižní Ameriky. Má kulatý nebo oválný tvar a tenkou slupku, která může být fialová nebo žlutá, v závislosti na odrůdě. Dužina maracuji je sladkokyselá a šťavnatá, plná drobných černých semen. Tohoto ovoce se cení pro svůj vysoký obsah vitamínu C, vitamínu A, železa a vápníku, které jsou prospěšné pro zdraví očí, kostí a imunitního systému.

Kokosový ořech

Kokosový ořech je velmi oblíbeným tropickým ovocem. Má tvrdou, hnědou skořápku a uvnitř je bílá dužina plná vody a bohatá na draslík, sodík a vápník. Kokosová dužina má také vysoký obsah zdravých tuků, které jsou prospěšné pro metabolismus a zdravou kůži. Kokosový ořech je často využíván v kuchyni pro přípravu nápojů, dezertů a pokrmů nebo je konzumován přímo jako osvěžující pochoutka.