Chystáme svatební raut: Jak na to a co nám říká etiketa?

Raut je jednou z forem společenského setkávání s nabídkou různého občerstvení. Nejčastěji bývá součástí premiér, oslav, recepcí, vernisáží, tiskových konferencí, ale i firemních večírků a školení. Víte, co by nemělo chybět na správném rautu, jak jídlo servírovat, jaké zvolit příbory a jak je používat?

Raut vyžaduje dostatek prostoru a většinou se koná ve větší místnosti, tedy v sále nebo venku na zahradě. Občerstvení bývá podáváno formou bufetových neboli švédských stolů. Hosté se pak obsluhují sami. Někdy jídla servírují kuchaři či hostesky. Raut se může konat v denních, odpoledních i večerních hodinách. Akce tohoto typu je často velkou příležitostí k novému seznamování, vzájemnému poznávání a navazování nových kontaktů, proto je dobré vhodně zvolit i zasedací pořádek pro společenskou akci

Raut a občerstvení 

Nabídka jídel bývá uspořádána podle jednotlivých chodů při stolování. Začíná se předkrmy, následují hlavní chody a nechybí ani dezerty. Součástí bývají často sýry, uzeniny, pečivo, zelenina a saláty. Pokud je servírováno ovoce, nebo dokonce exotické ovoce, podívejte se, jak jíst ovoce podle etikety. Velmi oblíbené jsou mini zákusky. Raut může obsahovat i jednoduchá, teplá jídla, jako jsou řízky nebo mini špízy. K dispozici jsou i nealkoholické nápoje, jako je voda, limonády či džus, z alkoholických nápojů většinou víno a pivo. Samotný raut se nezahajuje, pokud nemá slavnostnější charakter. Pokud se zahajuje proslovem a přípitkem, říkáme se mu spíše recepce. 

Svatební raut

Servírování pokrmů

Při rautu není nutné dodržovat posloupnost v menu, klidně můžeme některé jídlo vynechat a jiné si dát naopak dvakrát. Zvláštní pravidla má svatební menu. Důležité je kultivované nabírání pokrmů překládacím příborem nebo kleštičkami. Nikdy nenabíráme jídlo svou vlastní vidličkou či lžičkou. Lžíci držíme vespod a mezi lžíci a vidličku dáme prostředník, aby vznikly kleštičky. Pokud se nám nedaří držet překládací příbor v jedné ruce, můžeme pokrm nabírat oběma rukama. Jídlo podebereme lžící a vidličkou naplocho jej přidržujeme. Nikdy vidličkou do jídla nepícháme. Pak příbor odkládáme na okraj talíře vypouklou stranou nahoru. 

Na co si dát pozor

Každý pokrm by měl mít vlastní překládací příbor, aby se jednotlivé chutě u pokrmů nepromíchaly. Nabíráme si menší množství, aby nám jídlo nepadalo z talířku, ale také proto, abychom nevypadali neomaleně a nenasytně. Jakmile si dáme jídlo na talíř, vzdálíme se od rautového stolu, abychom nezavazeli a mohli se občerstvit i ostatní hosté. Svou porci jídla jíme ve stoje u vysokých recepčních stolků, pokud nejsou v místnosti stolky a židle k sezení. Pokud žádné stolky v místnosti nejsou, jíme pokrmy ve stoje s talířkem v jedné ruce a vidličkou v ruce druhé. Podle možnosti, kde budeme moci jíst, si volíme vhodná jídla a myslíme na to, že ve stoje bez stolku není možné použít nůž.