Jak správně jíst ovoce dle etikety?

Ovoce je důležitým zdrojem vitamínů, minerálů, oxidantů a vlákniny. Mělo by být denní součástí jídelníčku. Každý druh našeho i exotického ovoce má specifickou chuť, barvu, konzistenci a tvar.

V mnoha případech nevíme, jak se má daný druh ovoce správně konzumovat. Kdy použít příbor a kdy ne. Ve společnosti je třeba zvolit vhodný způsob konzumace. Většinou jíme ovoce příborem. Pokud je na stole tzv. finger-bowl, tedy miska s vodou na opláchnutí prstů a ubrousky, ovoce lze jíst i rukama.

Na recepci a mnoha jiných akcích, které probíhají vestoje, si ovoce sami nabíráme z mís na servírovacích stolech a nakládáme si je na dezertní talířky. Ovocné saláty ve skleněných mísách jsou doplněny speciální naběračkou, kterou si porci nabereme do dezertní misky a jíme lžičkou.

Při obědu či večeři, kdy už sedíme u stolu, si můžeme jako dezert objednat ovoce. To nám přinesou na talířku či v misce. Jindy si domácí i exotické ovoce sami nabereme z mísy na stole, přeneseme na talířek a jíme jej předepsaným způsobem. A jak se jedí jednotlivé druhy ovoce?

Bobulovité ovoce

Hroznové víno jíme rukama až poté, co trs hroznového vína přeneseme vidličkou na svůj dezertní talířek. Netrháme jednotlivé kuličky vína z hroznu na stole. Jahodu uchopíme za stopku, vložíme si ji do úst, ukousneme a pak stopku odložíme na dezertní talířek. Maliny, ostružiny, borůvky, rybíz a další bobulové ovoce jíme lžičkou jako kompot. Physalis neboli mochyni uchopíme za lístky a vykousneme. Můžeme použít i vidličku, plod napíchnout a vložit do úst.

Citrusy

Například na pomeranč potřebujeme ostrý nůž, kterým nejprve nařízneme slupku na několik dílů a pak pomocí lžíce vsunuté mezi dužinu oloupeme slupku. Na oddělení na jednotlivé měsíčky použijeme vidličku a lžíci. Do úst vkládáme ovoce vidličkou. Kumkvat se konzumuje celý.

pomeranč

Banán

Banánu nejprve odřízneme oba konce a pak jej podélně nařízneme. Vidličkou slupku namotáme a nožem banán nakrájíme. Pak si kousky vidličkou vkládáme do úst.

Ananas

Ananas celý oloupeme, rozkrojíme, odstraníme dřevnatý střed, nakrájíme na kostičky a servírujeme. Jíme jej dezertní vidličkou.

Avokádo

Většinou nám jej přinesou rozpůlené. Pokud je oloupané, použijeme vidličku. Většinou se ale vyjídá z dužina lžičkou z neoloupaného avokáda.

avokádo

Mango, kiwi a karambola

Plody rozpůlíme a dužinu vyjídáme lžičkou. Pokud je ovoce nakrájené na plátky nebo kostičky, použijeme dezertní vidličku. Karambola bývá nakrájená a jí se vidličkou.

Vodní a žlutý meloun

Větší kus si nakrájíme a použijeme dezertní vidličku. K vyjídání používáme lžičku. Pecky posunujeme ke rtům, pak je lžičkou velmi nenápadně vyjmeme z úst a následně odložíme na dezertní talířek.

Peckovité a jádrové ovoce

Švestky, třešně či višně nabereme na dezertní talířek a pak jíme rukama. Pecky z úst vyndáváme lžičkou a odkládáme na talířek. Velké peckové nebo jádrové ovoce, jako jablka, hrušky, broskve a meruňky nejprve nakrájíme nožem a pak jíme dezertní vidličkou.   

Pokud chystáte společenskou událost, kdy nechcete jen klasické jednohubky a chcete servírovat i ovoce, je třeba nakoupit kvalitní a rozmanité druhy. Místo supermarketů raději zvolte přímo společnosti, které se přímo na prodej ovoce specializují.