Trendy ve svatebním menu – jaká jídla vybrat

Protože jsme národ gurmánů, svatební menu musí obsahovat dobré jídlo a pití. Svatební hostina je tradičním zvykem. Většinou pak následuje raut. Jaká vybrat svatební jídla? Můžete vsadit na tradiční české pokrmy i moderní trendy na svatební tabuli. 

Než začnete přemýšlet nad výzdobou a druhy pokrmů, promyslete si také zasedací pořádek na společenskou akci. Sezení u svatební tabule má svá pravidla. Klasické svatební menu má 4 chody plus přípitek. Jako předkrm se podává často šunková rolka s křenovou šlehačkou nebo smetanovým krémem. Polévka bývá v podobě hovězího nebo kuřecího vývaru s játrovými knedlíčky. Následuje svíčková na smetaně s houskovým knedlíkem a brusinkami, knedlo vepřo zelo nebo pečená kachna a jako dezert se podává svatební dort a koláčky.

Moderní svatební menu

Tradiční česká jídla jsou těžká a mnoho lidí dnes dává přednost lehčím jídlům. Jako předkrm můžete  podávat například filátko ze pstruha se zeleným chřestem, polévka může být krémová s brokolicí nebo hráškem, jako hlavní chod se hodí libový steak s čerstvými bylinkami a grilovanou zeleninou a jako lehký dezert můžete zvolit horké maliny. 

Svatební jídelníček pro vegetariány

V dnešní době je nutné počítat i s bezmasou variantou. Jako předkrm můžete zvolit lehký salát z grilované zeleniny se sýrem fetta, jako polévku brokolicový krém s krutony, na hlavní chod zeleninový špíz v žampionovém soté s jasmínovou rýží nebo třeba se špenátovými placičkami a jako dezert ananasové carppacio.

Dort, zákusky a výslužky

Tradiční dorty s holubičkami z marcipánu v dnešní době často nahrazují hranaté dorty s marcipánem ozdobené čerstvými květy. Oblíbené jsou i ovocné nebo tvarohové varianty. Své místo si získávají i cupcakes, mini dortíčky a menší zákusky. Do výslužek patří drobné cukroví a svatební koláčky.

Svatební raut

Večerní raut pro širší skupinu hostů často bývá zařazen už místo svatební hostiny hned po svatebním obřadu. Výhodou je, že si každý vezme, co mu chutná. Velmi oblíbené jsou mini řízečky, obložené sýrové a šunkové talíře, doplněné spoustou zeleniny a ovoce. Pokud se na to chytáte, podívejte se, jak jíst ovoce podle etikety. Hodně se používá sushi a mexické pokrmy. Oblíbené jsou grilované pochoutky, které můžete skvěle zpestřit tomatovou, jogurtovou, bylinkovou či křenovou marinádou. Pro vegetariány je to tofu a grilovaná zelenina. 

Menu versus raut

Pohoštění za oběd na jednoho hosta vyjde od 500 do 1 000 korun, na celý den 1 500 až 3 000 korun. Svatební cukroví asi 500 korun na kilogram. Svatební dort od 1 000 do 5 000 korun. U rautu počítejte s přibližnou cenou kolem 500 až 1 000 korun na osobu. Ať už se rozhodnete jakkoliv, bude se vám hodit spolehlivý dodavatel ovoce a zeleniny ve vysoké kvalitě. Pokud hledáte na raut nebo přípravu menu něco speciálního, jako jsou exotické druhy ovoce, zeleniny, bylin nebo hub, obraťte se na nás jakožto společnost Gastrofresh, jelikož máme se zásobováním podobných akcí bohaté zkušenosti. 

Nápoje a alkohol 

Na žádné svatbě nesmí chybět dobré pití. Důležitý je svatební přípitek, na který se hodí suchý sekt. Na uvítanou se podává cinzano, martini či portské. Na večer potřebujete kvalitní bílé i červené víno, pivo, destiláty a likéry. Velmi oblíbené jsou také míchané ovocné nápoje a koktejly. K dispozici musí být čistá perlivá a neperlivá voda, limonády a džusy. Někde je zvykem tradiční svatební čaj.