Jak na sušení ovoce a zeleniny? Vyvarujte se chybám

Sušené ovoce je zdravá pochoutka, která obsahuje spoustu vitamínů, minerálů, stopových prvků i vlákniny. Víte jak sušit jablka, meruňky, banány nebo avokádo? Zkuste to s námi. Víme, jak na to.

Sušení je nejzdravější způsob uchování ovoce, zeleniny či bylin. Správným sušením si zachová až 85 % vitamínů. Ovoce získá výraznější chuť a to kyselé bude sladší, protože dojde ke koncentraci cukrů. Sušení musí být pomalé, šetrné a za přístupu vzduchu. Příliš vysoká teplota ochudí ovoce o cenné látky. Ideální teplota je od 30 do 60 ˚C. Sušené ovoce můžete přidat do jogurtu, cereálií, koláčů i čaje.

Kupované a domácí sušené ovoce

Zakoupené sušené ovoce je třeba opláchnout vlažnou vodou. Zejména meruňky mohou být sířené oxidem siřičitým pro zachování barvy a prodloužení trvanlivosti. Síru ale nikdy z ovoce zcela nevymyjete. Ovoce sušené doma sice nebude mít tak čistou barvu a může mírně zhnědnout, za to bude zdravé. Ovoce, jako je avokádo ponořte na pár minut do 250 ml vody se lžící citronové šťávy, předejdete tak změně barvy. Hrušky a jablka můžete před sušením posypat skořicí pro zajímavou chuť a aroma.

Jak sušit ovoce

Sušit se dá veškeré ovoce. Musí být umyté, zralé, ale ne přezrálé, nepoškozené, bez plísní a hniloby.  Ovoce, jako jablka a hrušky neloupejte, slupka obsahuje spoustu živin. Ovoce, jako jsou meruňky nebo ananas je třeba sušit déle. Banány můžete předem osmažit. Jahody jsou náchylné na plísně, takže je řádně kontrolujte. U malin, rybízu, ostružin nebo angreštu počítejte s jadérky. Ovoce dle druhu oloupejte, vypeckujte nebo zbavte jádřinců. Bobulovité ovoce nechte vcelku. Větší ovoce překrojte na poloviny, nebo nakrájejte na plátky o maximální šířce 1 centimetr. Větší kousky se déle suší.  

Jak na sušení ovoce a zeleniny

Způsoby sušení

Můžete použít rám se síťovinou, na který dáte ovoce v jedné vrstvě. Pak jej dáte do teplé a temné místnosti nebo nad radiátor. Sušit se dá i na slunci. Dobře se suší i v horkovzdušné troubě s větrákem. U plynové trouby nechte otevřená dvířka, aby mohla unikat vlhkost. Ovoce nakrájejte na plech s pečícím papírem. Ze začátku sušte při nižší teplotě, postupně ji zvyšujte až na 60 ˚C a pak ji zase snižujte. Nejrychlejší je sušení v sušičce. Usušené ovoce poznáte podle změny barvy, suchosti a pružnosti. Jahody, meruňky či třešně budou tuhé, ale lepkavé i po usušení.

Domácí zeleninová směs

Suroviny:

  • mrkev
  • petržel
  • celer
  • kedlubna
  • cibule
  • česnek
  • libeček
  • sůl

Zeleninu očistíme, nastrouháme, osolíme a smícháme. Po usušení ji skladujte v dóze. Domácí zeleninovou směs můžete přidávat do omáček, polévek i pod maso. Bude bez glutamátu, přidaných barviv, konzervantů a zbytečného množství soli.

Uskladnění sušeného ovoce, zeleniny i bylin

Správně uskladněné sušené suroviny vydrží v uzavíratelných dózách v chladu a temnu několik let. Dejte si pozor hlavně na moly. Usušit si můžete i sušená rajčata, která jsou výborná s olivovém oleji. Sušte je nakrájené maximálně na 2 centimetry a síto v sušičce potřete olivovým olejem. Domácí provensálské koření vytvoříte z usušeného, rozmarýnu, bazalky, tymiánu, majoránky, dobromysli, saturejky a estragonu. Když bylinky před sušením na 3 sekundy spaříte, uchovají si svou svěží zelenou barvu. Zeleninu, ovoce i čerstvé bylinky zakoupíte u specializovaného dodavatele. U nás dostanete i saláty, houby, krájené ovoce nebo čerstvé šťávy.