Jak uchovat zeleninu a ovoce, aby zůstalo čerstvé?

Pokud se vám stává, že si nakoupíte větší množství ovoce a zeleniny, které ihned nespotřebujete, je třeba jej vhodně skladovat, aby nám zůstalo co nejdéle čerstvé. Podívejte se na pár užitečných rad.

Málokdo z nás má ale čas si koupit každý den pár čerstvých kousků. Zelenina i ovoce se v teplém prostředí poměrně brzy kazí, uvadá, hnije, nebo se na něm objeví plíseň. Ne vždy se nám podaří odhadnout množství, které najednou zkonzumujeme. Podívejte se na pár rad, jak udržet ovoce a zeleninu delší dobu čerstvé.

Bobulovité ovoce

Nejlepší způsob pro zachování svěžesti bobulovitého ovoce je použít ocet. Omyté ovoce zalijte vodou, aby bylo pod hladinou vody a přimíchejte do ní 1 až 2 polévkové lžíce octa. Nechte jej pak 15 minut odstát, pak ovoce opláchněte čistou vodou a jemně jej osušte papírovou utěrkou. Nemusíte mít žádné obavy. Chuť octa nebude na vašem ovoci nijak znát.

Nemíchejte některé druhy ovoce a zeleniny

Některé druhy ovoce a zeleniny při skladování produkují etylénový plyn a jiné jsou na něj citlivé. Neukládejte exotické ovoce, jako avokádo, kiwi, ale i rajčata v blízkosti jablek, mrkve, brokolice a hlávkového salátu, aby se nekazily. Nezralé avokádo vložte do papírového sáčku, nebo zabalte do novin a při pokojové teplotě nechte, dokud nedozraje. Dozrálé jej ve folii nechte v ledničce.

Potravinová fólie je super pomocník

Svářečka fólií je skvělá věc, ale postačí i potravinářská fólie. Pokud zabalíte banán do fólie, zabráníte tak vylučování etylenu, který urychluje proces zrání a uspíší jeho zkažení. Pokud uložíte banán do ledničky, slupka vám brzy zhnědne a banán ztratí svoje aroma i chuť. Banány raději skladujte při pokojové teplotě, nejlépe každý zvlášť zabalený do fólie.

Potravinové dózy na krájené ovoce a zeleninu

Jablka se vzájemně velmi dobře snášejí s bramborami a jablka dokonce zabraňují klíčení brambor. Jablka uchováte ve svěžím stavu ve vakuovém sáčku, lepší je ale klasická potravinářská dóza. Nejdůležitější je, aby se k ovoci vůbec nedostal vzduch. Pokud jde o krájené ovoce a zeleninu, nesmí se vzduch dostat k ploše řezu. Loupaná a balená zelenina je pro skladování v dózách jako stvořená.

Sklep a lednice

Ovoce vydrží mnohem déle při skladování na chladném místě, třeba sklepě nebo v chladničce. Citrusy skladujte v chladničce v košíku s většími otvory, nebo můžete použít perforovaný plastový sáček. Z čerstvého ananasu nejprve odřízněte část s listy, dejte jej do fólie, uzavřete ji a ananas vložte do ledničky otočený spodní částí nahoru.

Ovoce a zeleninu neomývejte

Ovoce a zelenina po umytí rychle hnědnou, proto je nikdy před skladováním neomývejte. Zeleninu ani ovoce neskladujte v blízkosti sporáku, teplo jim neprospívá. Hroznové víno se nebude kazit, zůstane šťavnaté a svěží, pokud jej dáte do igelitového sáčku nebo potravinářské fólie do chladničky. Pokud ovoce začne uvadat, vložte je na chvilku do mísy s kostkami ledu, opatrně vše promíchejte.