Úspory v gastronomii. Víte, jak efektivně šetřit?

Každý se snaží efektivně podnikat a šetřit. Gastronomie není výjimkou. Máme pro vás hned několik tipů, jak snížit své výdaje a při tom zachovat kvalitu.

Každý druh podnikání musí primárně vydělávat. I v gastronomii se všichni majitelé snaží, aby byly výdaje co nejnižší a zisky co nejvyšší. Úspěšné restaurace, bary a kavárny hledají nové cesty, jak zefektivnit práci a současně udržet vysoký standard. Jak ale docílit kombinace ziskovosti při nízkých nákladech, přijatelných cenách a zachování kvality?

Různé typy výdajů

Některé výdaje jsou klíčové, jiné lze zredukovat. Zákazník to ale nesmí zaznamenat. To, že vás klient doporučí je ta nejlepší reklama, která vás nic nestojí. Někdy stačí dopoledne jeden barman, do drinku dát jedno brčko a zmenšit porce, které žádný klient nedojí. Dohromady ušetříte tisíce korun.

Voda a energie

Úspornější přístup k vodě a energiím se projeví i na rozpočtu. Splachování menším množstvím vody, snížení průtoku vody kohoutků, omezení mytí nádobí pod tekoucí vodou, úsporné žárovky, energeticky efektivní kuchyňské vybavení, dobře fungující ventilace i vytápění se ekonomicky vyplatí.

Neustálé sledování cen

Výdaje se v gastronomii mění často a velmi rychle. Položka na menu, která minulý týden přinášela zisk, už dnes díky zvýšení cen ingrediencí může být prodělečná. Přizpůsobte nabídku sezónním plodinám, které jsou cenově nejvýhodnější. Stejně tak sledujte nové dodavatele, kteří nabízejí kvalitnější suroviny za nižší ceny, jako třeba velkoobchod ovoce a zeleniny Gastrofresh.cz.

Průběžné revize menu

Statistiky prodeje napoví, které položky na menu jsou oblíbené, a které se neprodávají. Široké menu je zátěží pro rozpočet, náročné na ingredience i práci a spěje k vyhazování potravin. Suroviny mají být použitelné a vzájemně kombinovatelné ve více položkách. Průběžné revize lístku vám ušetří peníze.

Snadná příprava

Čím složitější je pokrm či nápoj na přípravu a náročnější na ingredience, tím menší zisk často přinese. Každá položka se musí vyplatit. Uzpůsobte přípravu a snižte množství ingrediencí, protože v jednoduchosti je největší síla. Někdy stačí místo směsí jedno čerstvé ovoce. Vyměňte nákladné suroviny za levnější. Nikdy to ale nedělejte na úkor kvality nebo chuti. Jsou zákazníci, kteří to poznají.

Vyvážené směny

Výdaje za mzdy tvoří nejvýznamnější položku rozpočtu. Sledujte, kolik lidí je v podniku v danou chvíli skutečně třeba. Není každý den stejný, ale lze odhalit časy, kdy bývá plno a personál se nezastaví, nebo nemá do čeho píchnout. Podle statistiky upravte počet lidí na směně a otevírací dobu.

Ocenění zaměstnanců

Najít kvalitního zaměstnance, který práci dělá dobře, a můžete mu věřit, není snadné. Pokud takového v týmu máte, važte si ho. Díky němu bude podnik mnohem lépe fungovat. Neustálé změny zaměstnanců a zaškolování stojí úsilí, čas i peníze. Spokojení zaměstnanci dbají na úsporná opatření. Navíc vám rady zaměstnanců pomohou zlepšit provoz a výrazně snížit výdaje.