Medvědí česnek v kuchyni – Jak ho bezpečně poznat?

Na medvědí česnek se každoročně pořádají nájezdy do lesa. Proč? Je velice složité ho najít, protože se v zemi vyskytuje nerovnoměrně. Ale co nám může přinést? Na co si dávat pozor?

Pozor na záměnu

Medvědí česnek poznáte podle dlouhých sytě zelených listů, špičatých a ve středu buclatých. Listy jsou měkké, s jednou žílou ve středu. Kvete bílými hvězdnatými kvítky. Dá se ale zaměnit s prudce jedovatou konvalinkou. Pokud si nejste jistí, stačí kousek lístku promnout mezi prsty. Pokud se z rostliny rozline nezaměnitelná česneková vůně, narazili jste správně. Ve větším množství je po česneku cítit celý háj.

Proč ho sbírat?

Medvědí česnek je v podstatě naše superpotravina. Na jaře je to první rostlina, kterou vyhledávají zvířata po probuzení z hibernace, zejména medvědi. Je tomu tak proto, že medvědí česnek obsahuje spoustu cenných silic, vitamínů, minerálů a aminokyselin. Příznivě podporuje trávení, dezinfikuje trávicí ústrojí, čistí krev a chrání srdce. Obsahuje také fruktózu a bílkoviny, které zvířatům po probuzení povzbudí a nasytí. 100 g medvědího česneku obsahuje trojnásobek denní dávky vitamínu C. Pomáhá tedy při respiračních potížích, infekcích celého těla a imunitních onemocněních. 

Medvědí česnek

Jak jej používat?

Medvědí česnek má široké uplatnění v alternativní medicíně. Jako jiné bylinky můžete česnek pokrájet a zalít na dva týdny lihovinou, což je tinktura, která se využívá po kapkách. Oblíbené je také medvědí víno: hrst jemně krájených listů se krátce povaří v 250 ml bílého vína a osladí.

V kuchyni mu nejvíce svědčí příprava za studena. Můžete vyzkoušet míchaný salát s listy pampelišky, řeřichy, rajčete, kam přidáte několik sekaných listů medvědího česneku. Zakápněte směs olivovým olejem, přidejte špetku  mořské soli a pár kapek citronu. Můžete přidat balkánský sýr nebo tofu. 

Prolisovaný česnek je možné použít jako součást marinády na maso. Oblíbené je ale medvědí pesto. Vznikne tak, že rozmixujete medvědí česnek s několika piniovými oříšky, olivovým olejem a špetkou soli. Do pesta můžete přidat jiné čerstvé bylinky, například běžně používanou bazaku. Pesto můžete podávat k vařeným těstovinám.