Ředkvičková sezóna

Blíží se čas první sklizně tuzemské zeleniny. A sezóna začína ředkvičkami.

Ředkvičky mají blahodárný vliv na naše zdraví, byly u nich nalezeny látky s protirakovinnou aktivitou, ochraňují nás před bakteriemi a plísněmi.

Zdánlivě nenápadné ředkvičky totiž obsahují velké množství užitečných látek. Z vitamínů je to vitamín E, D, C, pyridoxin (B6), thiamin (B1), riboflavin(B3), niacin, ale také beta karoten neboli pro-vitamin A. Z minerálních prvků obsahuje sodík, mangan, železo, měď, fosfor, hořčík, vápník, síru a draslík. Dále obsahuje lipidy, proteiny, sacharidy a také – což je důležité – vlákninu.

Čerstvě nakrájené ředkvičky na chlebu s máslem jsou nejen rychlou, ale i zdravou přesnídávkou pro děti i dospělé. Skvěle chutnají i v zeleninových salátech nebo jako příloha k jídlu. I když jsou ředkvičky nejzdravější čerstvé, dají se lehce tepelně upravovat.